Het internet is een bron van informatie. Je kan op allerlei vragen het antwoord vinden. Eén vraag waar veel naar wordt gezocht is de vraag: wat is het verschil tussen bloem en meel? Deze twee producten lijken misschien heel veel op elkaar toch zijn er duidelijke verschillen. De reden dat er veel hobby bakkers op zoek gaan naar deze vraag is, omdat als iemand thuis gaat bakken hij of zij wel wil weten of ze voor een recept in plaats van meel ook bloem kunnen gebruiken We vertellen je er hieronder graag nog meer over de verschillen tussen meel en bloem.
Wat kan je met bloem allemaal doen en wat is het precies?
Om precies na te gaan wat de verschillen zijn moet je eerst weten wat bloem precies is. Bloem is eigenlijk afkomstig van meel. Om er bloem van te maken worden alle velletjes van de graankorrels en alle zemelen eruit gehaald. Hier wordt een zeef voor gebruikt. Wat er daarna overblijft is bloem. Dit ziet en voelt anders aan dan meel. Waar meel vaak wat grof aanvoelt en eruitziet, is bloem juist wat fijner en zachter van samenstelling.
Wat kan je allemaal doen met bloem? Als je op zoek gaat naar recepten waar bloem in de rij van ingrediënten staat. Dan zie je dat het vooral recepten zijn op het gebied van koekjes, maar ook allerlei soorten cake en taarten. Eigenlijk gebruik je bloem voor allerlei verschillende lichte en luchtigere bakrecepten.
Wat kan je met meel allemaal doen en wat is het precies?
Meel is niets anders dan een maling van granen zoals bijvoorbeeld rogge of tarwe. De complete graankorrel is de basis van meel. Na het malen van de hele graankorrel blijft er nog een heel groot gedeelte over. De kiemen en zemelen blijf je daardoor ook goed zien in het meel. Het heeft een wat grovere samenstelling en meel voelt ook iets minder zacht aan als bloem. Omdat meel nog volop kiemen en zemelen bevat is het rijk aan belangrijke voedingsstoffen.
Wat kan je allemaal met meel doen? Meel is wat grover van samenstelling en daarmee is het ook uitermate geschikt voor de wat robuuste baksels zoals: volkoren pannenkoeken, spelt broodjes en allerlei soorten broden. Omdat bij meel er nog een groot gedeelte van de kiemen en zemelen inzitten geeft dit een heel andere structuur en mondgevoel. Bovendien doet dit ook wat met de smaak. Door de kiemen en zemelen in het meel heb je veel meer smaakbeleving.
Wat zijn nu de grootste verschillen tussen bloem en meel?
Je weet nu wat bloem is en wat meel precies is. Maar laten we de verschillen nog even kort op een rijtje zetten.
- Bij bloem zijn alle zemelen en kiemen eruit gezeefd en meel bevat nog wel zemelen en kiemen.
- Meel is daardoor rijk aan belangrijke voedingsstoffen en daardoor ook gezonder dan bloem. Als je helemaal op de gezonde toer wilt gaan, dan kun je het beste kiezen voor volkorenmeel.
- Bloem kan je het beste gebruiken voor alle wat luchtigere en lichtere bakrecepten zoals taarten allerlei soorten koekjes en cake. Terwijl je meel beter kan gebruiken voor de wat stevigere bakrecepten zoals volkoren pannenkoeken, roggebrood of tarwebollen.
Waarom wordt de vraag wat het verschil is zo vaak geraadpleegd op internet?
Nu wil je uiteraard weten hoe het komt dat de vraag wat is het verschil tussen bloem en meel zo vaak gezocht en bekeken wordt op internet. Het antwoord is vrij eenvoudig. Er zijn onder andere veel hobby-bakkers die dit willen weten. Het is soms niet helemaal duidelijk of je voor een bepaald recept het beste bloem of meel kan gebruiken. Door te zoeken op de verschillen tussen bloem en meel is de keuze gemakkelijker en weet je wat de beste optie is. Hiermee maak je de kans kleiner op misbaksels en teleurstellingen bij het thuis bakken.